Home / General / Veste îngrijorătoare din partea cercetătorilor: Antarctica devine verde şi de nerecunoscut

Veste îngrijorătoare din partea cercetătorilor: Antarctica devine verde şi de nerecunoscut

/
/
/
88 Previzualizări

Matthew Amesbury, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi autorul acestui studiu, a precizat că „oamenii cred că Antarctica este un loc numai cu gheaţă, dar studiul nostru arată că părţi din continent sunt înverzite şi este foarte posibil să devină şi mai verzi”.

În prezent, pe mai puţin de 1% din suprafaţa Antarcticii este viaţă vegetală. Totuşi, în anumite zone din peninsulă, se dezvoltă muşchi pe solul care se dezgheaţă parţial în timpul verii, formând un strat subţire care îngheaţă la terminarea verii. Astfel, muşchii crescuţi se pot observa stratificat, cercetătorii văzând că dimensiunea acestora a crescut la cei mai recenţi, fiind mai mari de 4-5 ori decât cei mai vechi.

Savanţii au luat mostre de sol dintr-o zonă care se întinde pe 640 de kilometri, descoperind schimbări dramatice în ultimii 150 de ani.

În imaginea de jos realizată de Amesbury se poate observa un peisaj care arată schimbările drastice ale Antarcticii.De asemenea, autorii sunt de acord că schimbările curente sunt doar începutul. „Aceste schimbări, combinate cu zonele tot mai extinse lipsite de gheaţă, vor duce la o alterare la scară mare a ecosistemului, înfăţişării şi peisajului peninsulei antarctice în restul secolului XXI”.

Articole Similare:  Foametea la nivel global este din nou în creştere. Care sunt factorii ce o provoacă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge