Home / General / Un asteroid mare va trece pe lângă Pământ pe 19 aprilie

Un asteroid mare va trece pe lângă Pământ pe 19 aprilie

/
/
/
60 Previzualizări


Un asteroid la fel de mare ca Stânca Gibraltar va fulgera pe lângă Pământ pe data de 19 aprilie la o distanţă sigură, dar stânjinetor de aproape, potrivit astronomilor.

„Deşi nu există nici o posibilitate ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră, aceasta va trece foarte aproape pentru un asteroid de aşa mărimi”, a spus NASA într-o declaraţie.

Poreclit 2014-JO25 şi aproximativ de 650 de metri în transversală, asteroidul se va apropia la o distanţă de 1,8 milioane de kilometri de Pământ, ce constituie mai puţin decât suma a cinci distanţe până la Lună.El va trece pe lângă planeta noastră după o curbă în jurul Soarelui. Apoi 2014-J25 îşi va continua calea trecând pe lângă Jupiter, înainte de a se întoarce din nou spre centrul sistemului nostru solar.

Asteroizi mai mici fluieră pe lângă Pământ de câteva ori pe săptămână.

Dar, ultima dată când pe lângă noi a trecut un asteroid de astfel de dimensiuni şi la o aşa distanţă a fost în 2014, când Toutatis – de cinci kilometri în transversală – a trecut în limitele a patru distanţe lunare.

Următorea întâlnire apropiată cu o astfel de rocă masivă nu va avea loc mai devreme de anul 2027, când asteroidul 199-AN10,  cu o lăţime de 800 metri, va zbura pe lângă noi doar la o distanţă lunară, de aproximativ 380 000 km.

Ultima dată 2014-JO25 a trecut în imediata vicinătate de noi 400 de ani în urmă şi următoarea întâlnire cu Pământul va avea loc nu mai devreme de undeva anul 2600.

19 aprilie este o „oportunitate remarcabilă” pentru astronomii profesionali şi cei amatori, a spus NASA.

„Astronomii intenţionează să-l urmărească cu telescoapele din întreaga lume pentru a afla cât mai multe posibil despre el”, a spus agenţia spaţială a SUA.

Articole Similare:  Ce trebuie să știm despre noile procesoare AMD

Pe lângă dimensiunea şi traiectoria sa, oamenii de ştiinţă, de asemenea, ştiu că suprafaţa sa este de două ori mai reflectorizantă decât cea a lunii.

El ar trebui să fie vizibil cu un telescop optic mic timp de una sau două nopţi, înainte de trece în afara intervalului de referinţă.

2014-J25, a fost descoperit în mai 2014 de astronomii de la  Catalina Sky Survey din apropiere de Tucson, Arizona.

De asemenea, la 19 aprilie, o cometă cunoscută sub numele de PanSTARRS, va trece mai aproape ca niciodată de Pământ, la o distanţă „foarte sigură” de 175 de milioane de km, potrivit NASA.

Recent cometa s-a făcut mai luminoasă şi ar trebui să fie vizibilă pe cerul din zori cu binoclul sau un telescop mic.

Asteroizii sunt compuşi dintr-un material metalic şi pietros, pe când cometele – în general cele mici – sunt de obicei compuse din gheaţă, praf şi alte chestii pietroase.

Ambele s-au format în istoria timpurie a Sistemului Solar în urmă cu aproape 4,5 miliarde de ani. – Agenţia France-Presse.

Sursă: Phys.org


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge