Home / General / Un asteroid mare va trece pe lângă Pământ pe 19 aprilie

Un asteroid mare va trece pe lângă Pământ pe 19 aprilie

/
/
/
89 Previzualizări


Un asteroid la fel de mare ca Stânca Gibraltar va fulgera pe lângă Pământ pe data de 19 aprilie la o distanţă sigură, dar stânjinetor de aproape, potrivit astronomilor.

„Deşi nu există nici o posibilitate ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră, aceasta va trece foarte aproape pentru un asteroid de aşa mărimi”, a spus NASA într-o declaraţie.

Poreclit 2014-JO25 şi aproximativ de 650 de metri în transversală, asteroidul se va apropia la o distanţă de 1,8 milioane de kilometri de Pământ, ce constituie mai puţin decât suma a cinci distanţe până la Lună.El va trece pe lângă planeta noastră după o curbă în jurul Soarelui. Apoi 2014-J25 îşi va continua calea trecând pe lângă Jupiter, înainte de a se întoarce din nou spre centrul sistemului nostru solar.

Asteroizi mai mici fluieră pe lângă Pământ de câteva ori pe săptămână.

Dar, ultima dată când pe lângă noi a trecut un asteroid de astfel de dimensiuni şi la o aşa distanţă a fost în 2014, când Toutatis – de cinci kilometri în transversală – a trecut în limitele a patru distanţe lunare.

Următorea întâlnire apropiată cu o astfel de rocă masivă nu va avea loc mai devreme de anul 2027, când asteroidul 199-AN10,  cu o lăţime de 800 metri, va zbura pe lângă noi doar la o distanţă lunară, de aproximativ 380 000 km.

Ultima dată 2014-JO25 a trecut în imediata vicinătate de noi 400 de ani în urmă şi următoarea întâlnire cu Pământul va avea loc nu mai devreme de undeva anul 2600.

19 aprilie este o „oportunitate remarcabilă” pentru astronomii profesionali şi cei amatori, a spus NASA.

„Astronomii intenţionează să-l urmărească cu telescoapele din întreaga lume pentru a afla cât mai multe posibil despre el”, a spus agenţia spaţială a SUA.

Articole Similare:  15 sfaturi de frumusețe TOP SECRET, pe care trebuie să le cunoști

Pe lângă dimensiunea şi traiectoria sa, oamenii de ştiinţă, de asemenea, ştiu că suprafaţa sa este de două ori mai reflectorizantă decât cea a lunii.

El ar trebui să fie vizibil cu un telescop optic mic timp de una sau două nopţi, înainte de trece în afara intervalului de referinţă.

2014-J25, a fost descoperit în mai 2014 de astronomii de la  Catalina Sky Survey din apropiere de Tucson, Arizona.

De asemenea, la 19 aprilie, o cometă cunoscută sub numele de PanSTARRS, va trece mai aproape ca niciodată de Pământ, la o distanţă „foarte sigură” de 175 de milioane de km, potrivit NASA.

Recent cometa s-a făcut mai luminoasă şi ar trebui să fie vizibilă pe cerul din zori cu binoclul sau un telescop mic.

Asteroizii sunt compuşi dintr-un material metalic şi pietros, pe când cometele – în general cele mici – sunt de obicei compuse din gheaţă, praf şi alte chestii pietroase.

Ambele s-au format în istoria timpurie a Sistemului Solar în urmă cu aproape 4,5 miliarde de ani. – Agenţia France-Presse.

Sursă: Phys.org


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge