Home / General / SpaceX face istorie cu prima rachetă vreodată reciclată

SpaceX face istorie cu prima rachetă vreodată reciclată

/
/
/
104 Previzualizări

Prima treaptă a unei rachete care a zburat în spaţiu anul trecut, a făcut încă o cursă şi s-a întors cu succes pe Pământ, marcând un pas important spre călătoriile spaţiale ieftine.

O etapă importantă pentru compania privată de zbor spaţial.

Space X a lansat cu succes în spaţiu prima treaptă reutilizată a rachetei Falcon 9 (en) – aceeaşi treaptă care a transportat casa gonflabilă (en) în spaţiu anul trecut.O reproducere a habitatului gonflabil, BEAM, de la Centru Spaţial Johnson al NASA.

Prima treaptă a rachetei a fixat anterior o aterizare spectaculoasă, pe o navă dronă în largul coastei Floridei, jucăuş numită „Bineânţeles că te iubesc”.

Aceasta treaptă reutilizată a fixat din nou o aterizare joi, şi mai mult ca atât, pe aceeaşi navă dronă, după ce a fost lansată de pe Cape Canaveral, Florida.

De data aceasta, racheta nu a transportat un sac gonflabil, dar în schimb livrat un satelit de comunicaţii pe orbită, pentru compania numită SES.

Aceasta este cea de a noua aterizare verticală cu succes  din cele 14 încercări (en), şase dintre care au fost efectuate pe nave plutitoare.

În aprilie anul trecut, SpaceX a lansat un habitat gonflabil pe Staţia Spaţială Internaţională – iar apoi, prima treaptă a  rachetei Falcon 9 a fost  întoarsă în jurul osiei sale, îndreptând-0 astfel înapoi spre Pământ, parcând-o pe o navă dronă plutitoare (en) la aproximativ 300 km de coasta de est a SUA.

„Racheta a aterizat, în loc să facă o gaură în apă sau să se răstoarne, aşa că suntem foarte încântaţi de asta”, a declarat după aterizare la o conferinţă de presă, fondatorul SpaceX Elon Musk.

După lansarea de pe Cape Canaveral, racheta companiei SpaceX a împins purtătorul său de încărcătură utilă, aşa numita capsula Dragon, spre orbita joasă a Pământului.

După care, prima treaptă a rachetei a fost întoarsă şi îndreaptată înapoi pe spre casă, aproximativ după 4,5 minute de la lansare.

În timp ce ea se apropia de nava dronă, Falcon 9 singur s-a îndreptat, a încetinit şi a aterizat perfect.

„Prima treaptă a Falcon 9 tocmai a aterizat pe a noastră navă dronă ‘Bineînţeles că te iubesc’. Dragon este pe o orbită bună” a postat SpaceX pe Twitter, ceea ce ar fi unul din cele mai subestimate anunţuri a unei aterizări de succes.

Vedeţi şi: Pentru prima oară Space X a aterizat cu succes racheta sa pe o navă dronă plutitoare

În spaţiu şi înapoi, în mai puţin de două ore?

Salut, viitor!

În 2015, compania a aşezat cu succes la sol o rachetă, dar aterizarea pe mare este mult mai complicată decât aterizarea pe teren, deoarece oceanul este o fiară în mişcare.

Încercările anterioare au eşuat, atunci când rachetele s-au răsturnat şi au experimentat o „demontare neprogramată rapidă” (adică, au explodat).

În aprilie, înainte de această lansare, Musk a spus, membrii companiei au estimat şansele de succes de 2:1.

„Noi am considerat că această misune mai degrabă va lucra decât nu, dar totuşi, era o probabilitate de 1/3 de eşec”, a spus Mask.

„Aterizarea pe o navă este încă destul de deficilă… este o ţintă destul de mică”.

Aici ţinta este, de a face zborurile spaţiale mai ieftine, prin a dezvolta rachete reutilizabile care ar putea transporta persoanele şi mărfurile pe orbită, în loc de a cheltui milioane de dolari pentru a construi noi rachete de lansare.

Blue Origin, este o companie deţinută de Jeff Bezos, care, de asemenea, lucrează la sisteme de rachete reutilizabile şi a aterizat  cu succes de multe ori racheta sa la sol, numită New Shepard.

Musk şi echipa sa speră că rachetele reutilizabile vor deveni odată mai mult decât o simplă curiozitate, ele vor ajuta la reducerea costurilor prohibitive a călătoriilor în spaţiu, ceea ce este crucial pentru planul ambiţios a lui Musk de a popula planeta Marte în câteva decenii.

Obiectivele următoare includ două lansări de succes ale aceleaşi primei trepte a rachetei (en) în decurs de 24 de ore.

<!–

–>

Articole Similare:  Robotul magnetic îți poate analiza în detaliu colonul, garantând sănătatea ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge