Home / General / Masina pe lemne: cum functioneaza?

Masina pe lemne: cum functioneaza?

/
/
/
70 Previzualizări

E ca un banc. Dar cei care au lucrat la locul de exploatare din taiga în anii ’30 nu au fost de râs. Nu benzină – a condus pe lemn. Și până în prezent, această tehnologie este încă utilizată. Cum sunt aranjate aceste mașini? Dezasamblam în detaliu.

Vezi toate fotografiile din galerie  Mașină pe lemn: cum funcționează? auto, lemn de foc, fapte, umor

Să facem o rezervă imediat: dacă o mașină conduce pe lemn nu înseamnă că este o locomotivă fără șine. Eficiența scăzută a motorului cu aburi, cu boilerele separate, cu cazan și dublu-triplu, a lăsat mașinile de aburi printre exotica uitată. Și astăzi vom vorbi despre “transportul lemnului” cu motoarele uzuale ICE, care ard combustibil în noi înșine.

Desigur, nimeni nu a reușit să împingă lemnul de foc (sau ceva de genul ăsta) în carburator în loc de benzină, dar ideea de a obține gazul de combustibil din lemn direct din lemn și a-l alimenta cilindrilor ca combustibil a fost luat de mulți ani. Vorbim despre autoturisme generatoare de gaze, mașini ale căror motor clasic funcționează pe gaz generator, obținut din lemn, brichete organice sau cărbune. De la combustibil lichid obișnuit, apropo, astfel de mașini, de asemenea, nu refuza – ei sunt capabili să lucreze la benzină.
Gazul generatorului este un amestec de gaze constând în principal din monoxid de carbon CO și hidrogen H2. Un astfel de gaz poate fi produs prin arderea unui strat gros de lemn într-o cantitate limitată de aer. Pe acest principiu simplu funcționează și generatorul de gaze auto, simplu, de fapt unitatea, dar complicată și complicată din punct de vedere structural prin sisteme suplimentare.De asemenea, pe lângă producția reală de gaz, generatorul de gaze îl răcește, îl purifică și îl amestecă cu aerul. În consecință, instalația clasică constructivă include gazificatorul propriu-zis, filtrele grosiere și fine, răcitoarele, un ventilator electric pentru a accelera procesul de aprindere și conducte.

 O mașină pe lemn: cum funcționează? autoturisme, lemn de foc, fapte, umor

Rafinamentul pe care il transporta cu mine

Cel mai simplu generator de gaze arata ca un cilindru vertical in care combustibilul este aproape complet incarcat – lemn, carbune, turba, etc. Zona de combustie este situată în partea inferioară, aici se creează o temperatură ridicată (până la 1.500 grade Celsius) în stratul inferior de combustibil ars, care este necesar pentru separarea amestecului de combustibil, monoxidului de carbon CO și hidrogenului H2 de straturile superioare ale componentelor viitoare. Mai mult, un amestec fierbinte de aceste gaze intră în răcitor, ceea ce reduce temperatura, crescând astfel valoarea calorică specifică a gazului. Această unitate destul de mare a trebuit, de obicei, să fie plasată sub corpul mașinii. Amplasat lângă filtrul de curgere a filtrului de gaze, se curăță viitorul amestec de combustibil de impurități și cenușă. Apoi, gazul este trimis la mixer, unde este conectat la aer, iar amestecul final este trimis în camera de combustie a motorului mașinii.  Mașina pe lemn: cum funcționează? autoturisme, lemn de foc, fapte, umor Sursa: www.kolesa.ru După cum puteți vedea, sistemul de producție a combustibilului direct la bordul autoturismului sau al autoturismului a ocupat mult spațiu și a cântărit foarte mult. Dar jocul merita lumanarea. Datorită propriului – și aceluiași donat – combustibil, transportul autonom ar putea fi oferit de întreprinderi situate la sute și mii de kilometri de bazele de aprovizionare cu combustibil. Această demnitate nu a putut să eclipseze toate dezavantajele mașinilor care generează gaze și au existat multe dintre acestea: – o reducere semnificativă a kilometrajului la o stație de benzină; – reducerea capacității de încărcare a mașinii cu 150-400 kg; – reducerea volumului util
– un proces dificil de “realimentare” a generatorului de gaze,
– un set suplimentar de lucrări de întreținere programate,
– generatorul pornește de la 10-15 minute,
– o reducere semnificativă a puterii motorului.  O mașină pe lemn: cum funcționează? auto, lemn de foc, fapte, umor

Articole Similare:  9 Incredible Science Facts You Probably Didn't Learn At School

Nu există refuze în taiga

Cheresteaua a fost întotdeauna principalul combustibil pentru mașinile care generează gaze. În primul rând, desigur, acolo unde există o mulțime de lemn de foc, – exploatări forestiere, mobilier și construcții. Tehnologiile tradiționale de prelucrare a lemnului în utilizarea industrială a lemnului în perioada de glorie a “gazului”, aproximativ 30% din masa pădurii au fost eliberate în deșeuri. Au fost folosite drept combustibil pentru automobile. Este interesant faptul că normele de exploatare a gazelor naturale interne interzice strict utilizarea lemnului comercial, deoarece deșeurile din industria lemnului erau abundente. Pentru generatoarele de gaz, au fost potrivite atât pădurile moi cât și cele tari.

Singura cerință este absența decăderii la dărâmături. După cum demonstrează numeroasele studii realizate în anii ’30 la Institutul de Tractoare Științifice al URSS, stejarul, fagul, cenușa și mesteacanul sunt cele mai potrivite pentru combustibil. Drogurile, care au alimentat cazanele generatoarelor de gaz, au avut cel mai adesea o formă dreptunghiulară, cu o latură de 5-6 centimetri. Deșeurile agricole (paie, coji, rumeguș, coajă, conuri etc.) au fost presate în brichete speciale și, de asemenea, la generatoare de gaze.

Principalul dezavantaj al gazelor, așa cum am spus deja, poate fi considerat un mic traseu la o stație de benzină. Deci, o încărcătură de așchii de lemn la camioanele sovietice (vezi mai jos) a fost suficientă pentru nu mai mult de 80-85 km de alergare. Având în vedere faptul că manualul de instrucțiuni “de alimentare cu combustibil” recomandă atunci când rezervorul este golit 50-60%, atunci kilometrajul dintre stațiile de benzină este redus la 40-50 km. În al doilea rând, instalația care produce gazul generator cântărește câteva sute de kilograme. În plus, motoarele care funcționează pe un astfel de gaz oferă o putere de 30-35% mai mică decât omologii lor de benzină.  Mașină pe lemn: cum funcționează? masina, lemn de foc, fapte, umor Sursa: www.kolesa.ru Pentru a mentine tractiunea, in special pentru camioane, cu raporturi reduse de transmisie a puterii motorului facute mai mari. Viteza traficului a scăzut, dar pentru autoturismele utilizate în sălbăticia pădurilor și alte zone deșert și îndepărtate acest lucru nu a fost decisiv. Pentru a compensa diferența de greutate datorată generatorului de gaze grele, în unele mașini suspensia a fost întărită.

În plus, datorită incomodității echipamentului “gaz”, a fost necesar să se rearanjeze mașina: schimbarea, mutarea platformei de încărcare sau tăierea cabinei, abandonarea portbagajului și transferarea sistemului de evacuare. Era de aur a gazgenului în URSS și în străinătate  Era de aur a gazgenului în URSS și în străinătate Auto, lemn de foc, fapte, umor

Epoca gloriei mașinilor generatoare de gaz a căzut pe o perioadă de 30-40 de ani, anul al secolului trecut. În același timp, în mai multe țări cu cerințe mari pentru automobile și mici rezerve de petrol explorate (URSS, Germania, Suedia), inginerii întreprinderilor mari și institutele științifice au întreprins dezvoltarea vehiculelor pe lemn de foc. Specialiștii sovietici au avut mai mult succes în crearea camioanelor.  O mașină pe lemn: cum funcționează? autoturisme, lemn de foc, fapte, umor

De la 1935 până la începutul Marelui Război Patriotic, la diferite întreprinderi ale Ministerului Pădurilor și Gulagului (Direcția Generală Lagera, din păcate, -AA și “trei tonere” ZIS-5, precum și autobuzele pe baza lor au fost modificate pentru a lucra pe lemn de foc. De asemenea, în loturi separate, versiunile generatoare de gaz ale camioanelor au fost produse de producătorii înșiși. De exemplu, autohistoricii sovietici citează o cifră de 33.840 – au fost produse atât de multe “jumătăți de grenade” de gaze ale GAZ-42. Generatoarele de gaze ZIS-13 și ZIS-21 din Moscova au produs mai mult de 16 mii de unități.  Mașină pe lemn: cum funcționează? autovehicule, lemn de foc, fapte, umor Sursa: www.kolesa.ru Timp de dinainte de război, au fost create de către inginerii sovietici peste 300 de seturi diferite de generatoare de gaze, dintre care 10 au ajuns la producția de serie. În timpul războiului, instalațiile de serie au pregătit desene de instalații simplificate care ar putea fi fabricate local în magazinele de autoturisme fără a utiliza echipamente complexe. Potrivit amintirilor locuitorilor regiunilor nordice și nord-estice ale URSS, camioanele cu lemne de foc ar putea fi găsite în pădure până în anii 70 ai secolului XX.

Articole Similare:  Mituri despre sare pe care nu ar trebui să le iei în serios

În Germania, în timpul celui de-al doilea război mondial, a existat o lipsă acută de benzină. Biroul de design al celor două companii (Volkswagen și Mercedes-Benz) a primit sarcina de a dezvolta versiuni cu generatoare de gaze ale automobilelor lor compacte populare. Ambele firme într-un timp destul de scurt s-au confruntat cu sarcina. Volkswagen Beetle și Mercedes-Benz 230 s-au adunat pe transportor. Interesant este că mașinile seriale nu au suportat nici măcar dimensiunile standard ale “mașinilor”. În Volkswagen a continuat și a creat un prototip al armatei “lemn” Volkswagen Tour 82 (“kyubelvagen”). Woodburners today

 Woodburners astăzi, mașini, lemn, fapte, umor Sursa: www.kolesa.ru Din fericire, principalul avantaj al autovehiculelor generatoare de gaz este independența față de rețeaua de stații de alimentare, astăzi a devenit puțin relevantă. Cu toate acestea, în lumina tendințelor ecologice moderne, un alt avantaj al autovehiculelor pe lemn a ajuns în prim plan: lucrul la combustibil regenerabil fără preparate chimice, fără cheltuieli suplimentare de energie pentru producerea de combustibil. După cum arată calculele teoretice și testele practice, motorul pe lemn nu afectează mai puțin atmosfera cu emisiile sale decât un motor similar, dar deja funcționează pe benzină sau motorină. Conținutul gazelor de eșapament este foarte similar cu emisiile de motoare cu ardere internă care funcționează pe gaze naturale.

Și totuși, tema cu autoturisme pe lemn de foc a pierdut popularitatea sa. Uitați de generatoarele de gaz nu dau mai mult ingineri entuziaști care, din motive de economie de combustibil sau ca experiment, își re-echipează mașinile personale pentru a lucra la gazele de generator. În spațiul post-sovietic există exemple reușite de gaze bazate pe autoturismele AZLK-2141 și GAZ-24, camionul GAZ-52, microbuzul RAF-2203 etc. Potrivit designerilor, creațiile lor pot trece la o stație de benzină de până la 120 km cu o viteză de 80- 90 km / h.  O mașină pe lemn: cum funcționează? autoturisme, lemn de foc, fapte, umor

De exemplu, traduse de inginerii Zhitomir în anul 2009 pentru lemne de foc GAZ-52 cheltuiește aproximativ 50 kg de praf de lemn pentru o cursa de 100 km. Potrivit designerilor, fiecare 75-80 km ar trebui să fie aruncat. Instalația de generare a gazelor este în mod tradițional utilizată pentru camioane situate între cabină și corp. După aprinderea cuptorului ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute înainte ca GAZ-52 să poată începe să se miște (în primele minute ale generatorului, gazul produs de acesta nu are proprietățile combustibile necesare). Conform calculelor dezvoltatorilor, 1 km pe lemn costă de 3-4 ori mai ieftin decât motorina sau benzina. Cum vă place acest realimentare în aproximativ unsprezece ani? Resursa este reînnoită, deci nu e imposibil …  Cum îți place să realimentezi în urmă cu unsprezece ani? Resursa este regenerabilă, deci nu este imposibilă nimic ... auto, lemn, fapte, umor Singura țară în care mașinile de lemn de foc sunt folosite masiv sunt Coreea de Nord. În legătură cu izolarea totală a lumii există un anumit deficit de combustibil lichid. Și lemnul de foc vine din nou la salvarea celor care s-au aflat într-o situație dificilă.
Stejar, vă rog, la maxim.

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge