Home / Stiinta / Lumina lichidă devine mai accesibilă ca oricând și promite să transforme tehnologia

Lumina lichidă devine mai accesibilă ca oricând și promite să transforme tehnologia

/
/
/
101 Previzualizări

Pentru prima oară, fizicienii au dat naștere luminii lichide la temperatura camerei, făcând ca această formă de materie să fie mai accesibilă ca oricând. 

Această materie este superfluidă, având zero fricțiune și vâscozitate, fiind descrisă de cercetători drept a cincea stare a materiei, și îi permite luminii să curgă în jurul obiectelor.

Lumina lichidă se diferențiază de cea obișnuită, care e comportă ca o undă și, câteodată, ca o particulă, călătorind doar în linie dreaptă. Acesta fiind și motivul pentru care ochiul nostru nu poate vedea după colț sau în spatele obiectelor. Dar, în condiții extreme, lumina poate acționa asemenea unui lichid, având proprietatea de a curge în jurul obiectelor.

De obicei, lumina lichidă poate fi formată la temperaturi apropiate de zero absolut și există în acest stadiu doar pentru câteva fracțiuni de secundă. Dar în cadrul acestui nou studiu, cercetătorii demonstrează că superfluiditatea poate fi obținută și la temperatura camerei, în condiții ambientale, cu ajutorul particulelor de numite polaritoni, care au fost creați cu ajutorul nanotehologiei, scrie Science Alert.Cercetătorii au alcătuit un strat de o grosime de 130 de nanometri, format din molecule organice, pe care l-au plasat între două oglinzi ultra-reflectoare și sub acțiunea unui laser puternic.

Prin intermediul acestei tehnici, oamenii de știință au putut combina proprietățile fotonilor, precum lumina, masa și velocitatea, cu interacțiunile puternice generate de electronii moleculelor.

Super-lichidul rezultat în urma interacțiunii avea proprietăți stranii. Așa cum puteți observa în imaginea atașată, în condiții normale, atunci când un lichid curge, formează valuri și unde, dar acest lucru nu se petrece și în cazul superfluidului. Turbulența superfluidului este prezentă doar în jurul obstacolelor, cauzând în rest difuzarea nealterată a sa.

Articole Similare:  Top 10 Lucruri Pe Care Nu Le Știai Despre Obiectele de Zi cu Zi

Rezultatele cercetării nu doar că pavează drumul către nou studii din hidrodinamica cuantică, ci și spre dezvoltarea unor materiale superconductive pentru dispozitive precum LED-uri, panouri solare și lasere.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge