Home / General / Cum să afli date despre PC

Cum să afli date despre PC

/
/
/
92 Previzualizări

Sistemul de operare Windows include o aplicaţie Command Prompt care îţi permite să accesezi informaţii utile despre calculatorul tău prin simpla tastare a unor linii de cod.

Sistemul de operare Windows s-a dezvoltat puternic în ultimele sale versiuni şi a preluat din ce în ce mai multe funcţii ale sistemelor de operare iOS şi Android disponibile pe platformele mobile.

Astfel, învechitul Windows XP a fost înlocuit treptat de versiuni mai noi, cu bune şi rele, precum Windows 7, Windows 8 sau Windows 10, care permit acum inclusiv controlul prin gesturi în cazul ecranelor touch.

Cu toate acestea, indiferent de versiunea de Windows pe care o utilizezi, sistemul de operare al celor de la Microsoft include aplicaţia Command Prompt, care îţi permite să scrii linii de cod pentru a obţine informaţii importante despre calculatorul tău.Cum sa porneşti Command Prompt

Aplicaţia Command Prompt este uşor de accesat. Indiferent de versiunea de Windows pe care o utilizezi în mod curent, trebuie doar să accesezi meniul Start – All Programs – Accesories – Command Prompt.
Evident, există şi un shortcut: apasă simultan tastele Windows şi R, cu menţiunea că tasta Windows este amplasată pe tastatura între Ctrl şi Alt. Alternativ, poţi chiar să creezi o scurtătură pe desktop, prin click dreapta pe aplicaţie în meniul de Start şi apoi Send to Desktop (create shortcut).

Cum să afli IP-ul calculatorului: ipconfig

Cred că aceasta este cea mai utilizată funcţie a lui Command Prompt, chiar dacă poţi afla IP-ul calculatorului şi din Control Panel. Varianta mai uşoară este să apelezi la Command Prompt prin scrierea unei linii de cod foarte simplă: ipconfig. Un Enter returnează date despre reţea, iar IP-ul este disponibil în secţiunea IPv4 Address.

Comanda ipconfig

Comanda ipconfig

Cum să verifici dacă internetul merge bine: ping

Comanda ping este foarte utilă pentru a identifica cât de bine funcţionează conexiunea la internet. Pentru asta trebuie doar să scrii comanda ping în Command Prompt urmată de adresa unui site care funcţionează bine şi se încarcă rapid. De exemplu, un ping google.com va trimite 4 pachete de date către Google, iar tu vei primi informaţii despre cât de repede au ajuns. Dacă internetul funcţionează bine, nu ar trebui ca timpul de recepţionare să fie mai mare de 2-3 milisecunde.

Comanda ping

Comanda ping

Cum să verifici dacă un site este cu picat: tracert

Se poate întâmpla ca un site să meargă, dar să nu fie accesibil din reţeaua furnizorului tău de internet. Pentru a identifica sursa problemei foloseşte comanda tracert urmată de adresa site-ului respectiv, de exemplu tracert google.com. În acest fel primeşti date despre toate IP-urile sistemelor prin care trece cererea de încărcare a paginii.

Comanda tracert

Comanda tracert

Cum să afli ce programe folosesc pentru o extensie: assoc

Ai un fişier într-un format necunoscut şi nu ştii cu ce aplicaţie trebuie să-l deschizi? Dacă nu vrei să apelezi la Google, tastează assoc în Command Prompt şi vei primi o listă detaliată a programelor pe care le poţi folosi pentru a deschide diverse extensii.

Comanda assoc

Comanda assoc

Cum să afli ce drivere ai instalat: driverquery

Una dintre principalele probleme ale utilizatorilor de Windows este cantitatea foarte mare de drivere. Sunt atât de multe încât e greu să le identifici pe toate, însă funcţia driverquery te ajută să primeşti o listă cu fiecare driver de pe PC şi cu data la care a fost instalat, pentru a identifica mai uşor o potenţială sursă de probleme.

Comanda driverquery

Comanda driverquery

Cum să înlocuieşti fişiere de Windows lipsă: sfc /scannow

Se poate întâmpla ca ocazional să ştergi accidental anumite fişiere importantă din Windows, cum ar fi un DLL necesar pentru o anumită aplicaţie. Prin funcţia sfc /scannow poţi afla rapid ce fişiere DLL lipsesc de pe sistem şi, cel mai important, această funcţie le va înlocui cu unele originale descărcate de pe internet.

Comanda sfc

Comanda sfc

Cum să închizi calculatorul instant: shutdown

De ce ai avea nevoie de o scurtătură pe desktop creată în Command Prompt pentru a opri calculatorul? Pentru că elimini câteva click-uri inutile şi poţi seta închiderea instantă a Windows-ului. Comanda este shutdown /s /t 0, unde 0 reprezintă numărul de secunde în care va fi oprit calculatorul şi poate fi setată pe orice valoare vrei. Dacă vrei o scurtătură pentru un restart apelează la codul shutdown /r /t 0.

Comanda shutdown

Comanda shutdown

Cum să ştergi fişiere definitiv: cipher

Nu este un secret că poţi recupera date de pe calculator dacă zona de pe hard-disk nu este rescrisă cu un alt fişier. Pentru a evita posibilitatea de recuperare poţi folosi diverse aplicaţii sau poţi apela la o banală funcţie Command Prompt: de exemplu, cipher /w:c: şterge toate datele de pe partiţia C şi nu permite recuperarea acestora.

Comanda cipher

Comanda cipher

Cum să faci o imagine de recovery: recimg

Există diverse aplicaţii care îţi permit să faci o imagine de recovery pentru ca ulterior să revii la starea Windows-ului din acel moment. Există însă şi varianta de a utiliza o comandă scurtă pentru a face acest lucru: recim /createimage c:ImagineNumeImagine, unde c este partiţia pe care vrei să salvezi imaginea, iar NumeImagine poate fi înlocuit cu orice nume sugestiv vrei, cum ar fi data realizării.

Comanda recimg

Comanda recimg

Cum să afli cu ce porturi comunică calculatorul: netstat -an

Dacă eşti nedumerit cu privire la porturile cu care interacţionează calculatorul tău, apelează la comanda netstat -an. Aceasta îţi va afişa instant toate porturile şi IP-urile cu care calculatorul tău comunică printr-un anumit port. Dacă eşti curios, poţi încerca şi alte funcţii ale comenzii netstat.

Comanda netstat -an

Comanda netstat -an

Articole Similare:  O echipă de cercetători americani a reușit eliminarea virusului HIV la șoareci prin manipulare genet

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge