Home / General / CERN: Inaugurarea unui nou accelerator liniar, “Linac 4”

CERN: Inaugurarea unui nou accelerator liniar, “Linac 4”

/
/
/
98 Previzualizări

În comunicatul său CERN precizează că acceleratorul liniar Linac 4 va alimenta cu fascicule de înaltă energie complexul de acceleratori de particule din apropiere de Geneva, fapt care va permite o creștere a puterii celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider), până în 2021.

După o perioadă de teste, acceleratorul Linac 4 va fi racordat la complexul de acceleratori ai CERN în cadrul unei perioade lungi de pauză tehnică, între 2019 și 2020. Linac 4 urmează să înlocuiască acceleratorul Linac 2, care a fost folosit pentru a produce fascicule de particule încă din anul 1978.

Conform directorului general al CERN, Fabiola Gionotti, introducerea noului accelerator liniar Linac 4 va “crește considerabil capacitatea experimentelor derulate în cadrul LHC” pentru “a obține măsurători mult mai precise ale proprietăților bosonului lui Higgs” dar și ale proprietăților altor particule și subparticule. Folosirea acestui accelerator va contribui la dublarea fasciculului energetic cu care este alimentat LHC.Un astfel de accelerator liniar “deschide o nouă lume de aplicații”, conform declarațiilor făcute de coordonatorului acestui proiect, Maurizio Vretenar, pentru Reuters

CERN a construit deja o variantă a acestui accelerator folosită pentru a trata tumori cu fluxuri de particule. O altă utilizare medicală este pentru obținerea de izotopi folosiți în diagnosticarea maladiilor oncologice.

O altă variantă a acestui accelerator va cântări “doar” 100 de kilograme și va avea 1 metru lungime fiind destinată analizei operelor de artă și a bijuteriilor. “Lucrăm și la ceva portabil. Deja avem colaborări cu Luvrul și cu muzee din Florența prin Institutul italian pentru conservarea artei”, conform lui Vretenar.

Situat la aproximativ 12 metri în subteran, Linac 4 măsoară aproape 90 de metri lungime iar construcția sa a durat 10 ani și a costat 82 de milioane de euro.

Articole Similare:  Sfaturi pentru a oferi un iPad unui copil mai mic

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge