Home / Turism / Cele mai impresionante gări din lume

Cele mai impresionante gări din lume

/
/
/
118 Previzualizări

De obicei, gările sunt locurile pline de oameni, în care suntem nevoiți să așteptăm sosirea unui tren. Totuși, în anumite orașe principalele stații feroviare sunt adevărate bijuterii arhitectonice, unele cu povești vechi de secole, altele, adevărați mastodonți sclipitori desprinși parcă din filmele SF. Iată care sunt cele mai impresionante gări din lume.

Milano Centrale din Milano

Grandioasa Gară din Milano pe care o poți vedea azi a înlocuit alte două stații feroviare. Regele Victor Emmanuel III a pus piatra de temelie a clădirii de azi în 1906, chiar înainte ca proiectul final să fie stabilit. Designul clădirii a fost inspirat de cel al Union Station din capitala americană Washington D.C., dar s-a transformat într-un proiect mai complex și mai mare sub conducerea lui Mussolini. Astfel, Gara din Milano îmbină mai multe stiluri arhitectonice și conține nu mai puțin de 11.000 de metri cubi de marmură. În jur de 500 de trenuri trec prin Milano Centrale în fiecare zi, ducând pasageri din Milano în restul Italiei.

Milano Centrale

Gare de Strasbourg din Strasbourg

Inaugurată în 1841 și reconstruită patru decenii mai târziu, Gare de Strasbourg a fost realizată de un arhitect berlinez. Uriașul baldachin din sticlă ce acoperă întreaga fațadă a fost adăugat de-abia în 2007, combinând astfel stilurile arhitecturale vechi cu cele moderne. Gara din Strasbourg este a doua cea mai mare stație feroviară din Franța, după Gare du Nord din Paris.Gare de Strasbourg

Gara Liege-Guillemins din Liege

Gara din Liege i-a adus creatorului său, Santiago Calatrava, numeroase distincții, iar edificiul atrage o mulțime de pasionați de arhitectură în acest mic oraș belgian. Realizată din fier, sticlă și beton alb, Gara Liege-Guillemins pare să aducă exteriorul în interior, având o multitudine de geamuri uriașe ce permit să intre lumina naturală. Trenurile de mare viteză transportă pasagerii în alte părți din Belgia, în Franța, Olanda, Germania și Luxembourg, iar principala sală de așteptare are o mulțime de cafenele, magazine și restaurante.

Gara Liege-Guillemins

Grand Central Station din New York

Una dintre cele mai faimoase gări din lume, Grand Central Terminal are mai bine de un secol, dar arată la fel de frumos astăzi cum arăta și în 1913. Pe tavanul holului principal vei putea admira o pictură murală ce prezintă bolta cerească, care veghează deasupra pasagerilor ce cumpără bilete de la ghișeele cu bare din aur. Candelabre uriașe aurii prezintă becuri mari, care erau o noutate atunci când Cornelius Vanderbilt a construit această gară. Grand Central este plină de secrete, de la Galeria Șoaptelor, unde poți auzi ecoul la distanță mare pe sub arcadele decorate cu dale, la barul ascuns, găzduit în fostul birou al magnatului John W. Campbell, unde poți retrăi epoca de glorie din anii ’20. Uriașa gară, cea mai mare din lume, are chiar și un teren de tenis la nivele superioare. Deși Gara din New York are o mulțime de restaurante și magazine, niciunul nu se compară cu Oyster Bar, unul dintre cele mai apreciate restaurante din metropola americană.

Articole Similare:  4 rute de tren care îți arată frumusețea peisajelor montane din Austria

Grand Central Station

Gara din Kuala Lumpur

Stilurile arhitecturale vestice și estice se împletesc în designul acestei gări de un alb sclipitor. Elemente mughal, maure și indo-saracene co-există în această gară creată sub conducere britanică și finalizată în 1910. Aceasta a fost, inițial, principala gară din Kuala Lumpur, până în 2001, când a fost ridicată o nouă stație feroviară în capitala Malaeziei. Dacă ajungi aici, nu uita să admiri turnurile sub formă de minaret ce se ridică deasupra gării.

Gara din Kuala Lumpur

Gara Sirkeci din Istanbul

Inaugurat drept capătul de linie al faimosului Orient Express din Paris, în 1890, Gara Sirkeci îmbină elemente art nouveau franceze cu detalii arhitecturale otomane. Gara are peste 1.200 de metri pătrați și a fost realizată cu cele mai moderne facilități, la acea vreme, precum încălzire pe gaz și iluminat electric. Vizitatorii pot admira vitraliile colorate de pe fațada din piatră și cărămidă. Trenurile care ajung în această gară, trec pe lângă Palatul Topkapi, unul dintre cel mai frumoase din lume.

Gara Sirkeci

Terminalul Chhatrapati Shivaji din Mumbai

Istoricul terminal Chhatrapati Shivaji se află pe lista de locuri de patrimoniu UNESCO și este un adevărat simbol al prestigiului vechiului Bombay. Cunoscută inițial sub numele de Terminalul Victoria, a fost realizat de un arhitect britanic în onoarea Reginei Victoria. Impunătoarea clădire în stil victorian a fost construită în 10 ani, fiind inaugurată în 1888. Designul gării este inspirat de cel al Gării St Pancras din Londra, precum și din arhitectura palatelor indiene. Meșteșugari indieni au sculptat elemente ce reprezintă ambele culturi, inclusiv un leu ce simbolizează Anglia și un tigru pentru India. Nu mai puțin de trei milioane de navetiști trec prin Chhatrapati Shivaji în fiecare zi, din moment ce leagă Mumbai de suburbii.

Terminalul Chhatrapati Shivaji

Union Station, Washington, D.C.

O adevărată capodoperă arhitectonică în stil Beaux-Arts, Union Station a stabilit un precedent pentru celelalte monumente din capitala americană, inclusiv Memorialele Jefferson și Lincoln, Triunghiul Federal, clădirea Curții Supreme și Galeria Națională de Artă. Așa cum spuneam mai sus, Union Station a fost și model pentru Gara din Milano. Designul clădirii este inspirat din Băile lui Caracalla și Dioclețian, precum și din Arcul Monumental al Romei. În holul principal, tavanul încasetat alb, cu arcade face o primă impresie de neuitat. În exterior, fațada din piatră este decorată cu statui și o serie de colonade.

Articole Similare:  O vacanță de vis: vizitează cele mai grozave parcuri de distracții din lume

Union Station

Gara Dunedin din Dunedin, Noua Zeelandă

Pitoreasca Gară Dunedin i-a câștigat arhitectului său, George Troup, porecla de “Gingerbread George” (George Turtă Dulce), precum și ordinul de cavaler din partea regelui Angliei. Construită în 1906, în stil renascentist flamand, clădirea se mândrește cu modele create din bazalt negru din Kokonga combinate cu piatră albă Oamaru. Elemente din granit roz accentuează designul, iar acoperișul este realizat din șindrilă din teracotă adus din Marsilia. Vitraliile colorate ce înfățișează locomotive cu abur, filtrează razele de lumină ce cad în interior, pe podelele din mozaic, creând astfel o atmosferă feerică. Gara Dunedin găzduiește și Sports Hall of Fame, singurul muzeu sportiv din Noua Zeelandă.

Gara Dunedin

Estacao Da Luz din Sao Paulo

Realizat în secolul al XIX-lea, ca principala gară pentru noua cale ferată din Sao Paulo, Estacao Da Luz a fost, de fapt, construită în Glasgow, dezmembrată și reasamblată în Sao Paulo. Deși gara a fost neglijată mai mulți ani, a fost renovată în anii ’90 și astăzi este una dintre cele mai mari și importante gări din Brazilia. În Estacao Da Luz poți vizita și Muzeul Limbii Portugheze.

Estacao Da Luz

Gara Kazansky din Moscova

Gările și stațiile de metrou din Moscova sunt surprinzător de ornate, iar Gara Kazansky nu face excepție. Acesta este terminalul vestic al liniei Trans-Siberiene și cea mai mare gară din Moscova. Gândită de unul dintre cei mai prolifici arhitecți ruși, gara a fost finalizată în 1940, după 27 de ani de muncă. Diferitele stiluri arhitecturale se întrec pentru atenția călătorilor care-i trec pragul – elementele art nouveau, detaliile inspirate de Kremlin sau interiorul bogat în stil rococo. Restaurantul gării se mândrește cu un tavan elaborat, pe care îl poți admira în timp ce îți iei cina, înainte de a te îmbarca într-un tren de noapte spre un colț îndepărtat al lumii.

Gara Kazansky

Gara Kanazawa din Kanazawa, Japonia

Inițial localnicii din Kanazawa nu au fost plăcut impresionați de designul ultra-modern al acestei gări, atunci când a fost inaugurată în 2005. Poarta Tsuzumi, ce seamănă cu o tobă, și Domul Motenashi, sub formă de umbrelă, au stârnit controverse, din moment ce designul modern nu se potrivea cu restul arhitecturii tradiționale din acest oraș istoric, printre puținele cruțate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totuși, Gara Kanazawa a devenit atât de îndrăgită de turiști și fotografi, încât majoritatea localnicilor au ajuns să-i accepte stilul futurist.

Gara Kanazawa

Tu ce alte gări impresionante ai întâlnit în aventurile tale?

 
 
 

Sursa:
Ghiduri Turistice


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge