Home / Turism / Ce poți face o zi în capitala Ungariei

Ce poți face o zi în capitala Ungariei

/
/
/
102 Previzualizări

Cum să ajungi cu mașina în Budapesta

City break-ul meu în Budapesta a avut loc într-un weekend, când, din fericire, traficul era mai lejer. Am pornit dis-de-dimineață din Timișoara, iar trei ore mai târziu aveam să ajung în Budapesta. Am circulat doar pe autostradă, așa că îți poți imagina cât de simplu a fost. Nici măcar nu am avut nevoie de GPS. Cu o zi înainte de plecare am luat o vinietă de 10 zile pentru Ungaria, care m-a costat puțin sub 50 de lei, astfel că pe drum nu am oprit decât în vamă. 

Vama Nadlac

Din Nădlac am făcut aproximativ 220 de kilometri, iar apoi ne-am mai învârtit până am ajuns la hotelul la care aveam rezervare. Am descoperit că în zonele limitrofe ale Budapestei sunt mai multe parcări de tipul “park and ride”, unde îți poți lăsa mașina și apoi poți ajunge în centru cu un tren sau metrou, parcările fiind foarte aproape de stații de mijloace de transport în comun. Mai mult, aceste parcări sunt fie foarte ieftine, fie gratuite, așa că, dacă nu stai peste noapte în Budapesta, cel mai simplu este să-ți lași autovehiculul într-una dintre aceste parcări. Poți afla mai multe despre parcările din Budapesta aici.

Ce să vizitezi în Budapesta

Majoritatea atracțiilor turistice din Budapesta se află de-a lungul Dunării, așa că este foarte ușor să te orientezi și, cel puțin din punctul meu de vedere, nici nu ai nevoie să apelezi la mijloace de transport în comun atunci când ești în centru. Eu mi-am început periplul pe malul stâng al Dunării, de lângă Dealul Gellért. Am admirat de jos monumentul Gellért și zidurile citadelei și m-am îndreptat spre Castelul Buda, care se află și el pe un deal.Citadela din Budapesta

Castelul Buda

Pentru a ajunge la Castelul Buda fie urmezi unul dintre traseele bine marcate, fie urci cu funicularul ce pornește din capătul Podului cu Lanțuri. Eu am urcat de la poalele Muzeului de Istorie, pe la Bazarul Castelului, și eram pregătită să depun ceva efort pentru a ajunge în vârf. Dar, nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că după câteva trepte în fața mea se întindeau scări rulante și lifturi. Mai mult, într-o piață frumos amenajată, ceva mai jos de muzeu, avea loc schimbul de gardă. Această procesiune are loc zilnic, la fiecare oră fixă între 09 și 17, în mai multe locuri de pe dealul castelului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7GRm67j0c2o]

În continuare, am trecut pe lângă Muzeul de Istorie și am ajuns în curtea Castelului Buda, pe drum oprindu-mă de mai multe ori pentru a admira panorama superbă cu Podul de Lanțuri, Dunărea și Parlamentul. Castelul Buda a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc și are nu mai puțin de 200 de încăperi, aranjate simetric în jurul domului central, care are 62 de metri înălțime. În exterior, chiar în fața domului vei găsi statuia ecvestră a Prințului Eugeniu de Savoya, unul dintre eroii maghiari, care a reușit să-i învingă pe otomani.

Castelul Buda

Lângă castel se află și stația de funicular, unde trebuie să te oprești pentru a vedea simpaticele cabine alunecând liniștite pe șine. Acest funicular a fost inaugurat în 1870 și se află pe lista de patrimoniu UNESCO. Un drum durează aproximativ trei minute, iar prețul unui bilet este 1.800 de forinți dus-întors și 1.200 de forinți doar dus.

Articole Similare:  Vacanță în Italia: cele mai frumoase stațiuni de pe coasta estică

Funicularul de la Castelul Buda

Biserica Matthias

Dealul castelului este ca un mic orășel medieval cu o multitudine de străduțe cu piatră cubică, clădiri elegante și panorame minunate. Așa că am petrecut ore în șir plimbându-mă pe aleile cochete. De la Castelul Buda am ajuns la Biserica Matthias, pe care am recunoscut-o de la depărtare grație turnurilor sale baroce. Biserica este foarte frumoasă, cu o fațadă intricată și un acoperiș multicolor. Lăcașul de cult a fost finalizat în 1269, dar, în timpul ocupației otomane, Biserica Matthias a fost transformată în moschee. Această biserică este faimoasă și pentru că aici au fost încoronați mai mulți împărați ai Imperiului Austro-Ungar, inclusiv Împăratul Franz Joseph al Austriei împreună cu soția sa Elisabeta.

Biserica Matthias

Bastionul Pescarilor

Chiar lângă Biserica Matthias vei găsi una dintre cele mai frumoase atracții turistice din BudapestaBastionul Pescarilor. Acesta se află exact pe locul în care pescarii orașului și-au construit instalațiile de apărare în Evul Mediu. Clădirea actuală a fost finalizată în 1902, are șapte turnuri și o serie de colonade. Acesta este cel mai frumos edificiu din Budapesta, întrecând chiar și Parlamentul (aș îndrăzni să spun). Bastionul Pescarilor găzduiește o cafenea, fiind o adevărată plăcere să savurezi o cafea în timp ce te delectezi cu panoramele incredibile peste oraș. Singura problemă este să găsești o masă liberă. Pentru a vizita etajul superior al bastionului cu balcoanele și turnurile, trebuie să plătești o taxă de 800 de forinți.

Bastionul Pescarilor

Podul cu Lanțuri

Budapesta se mândrește cu o mulțime de poduri peste Dunăre, dar niciunul nu este mai faimos decât Podul cu Lanțuri. Această structură istorică leagă Piața Clark Adam din Buda de Piața Szechenyi din Pest. Podul a fost finalizat în 1849, iar printre primii care au pășit pe construcție au fost soldații armatei ungare, în timpul Războiului de Independență. Podul a fost construit de un scoțian, Adam Clark, după care a fost numită piața din capătul podului. Ambele capete ale podului sunt străjuite de câte doi lei din piatră ce seamănă cu leii din Trafalgar Square din Londra. Trebuie neapărat să traversezi Podul cu Lanțuri pentru a vedea peisajele minunate cu Parlamentul pe o parte și Castelul Buda pe cealaltă. Eu am ajuns acolo chiar când apunea soarele, iar priveliștile au fost de vis.

Podul cu Lanturi

Promenada de-a lungul Dunării

Indiferent cât plănuiești să stai în Budapesta trebuie să-ți faci timp pentru o plimbare de-a lungul Dunării. Promenada este frumos amenajată, cu piste de biciclete și o mulțime de bănci, iar panoramele sunt minunate. Pe malul estic al Dunării, nu departe de Parlament vei găsi un memorial pentru cei care au fost împușcați de fasciști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Victimele, în mare parte evrei, au fost forțate să se descalțe pe malul Dunării și au fost împușcate, iar corpurile lor au căzut în apă. Memorialul este format din 60 de papuci din fier fixați de asfalt, numit Papuci pe Dunăre. În spatele acestora se află o bancă din piatră de 40 de metri lungime.

Articole Similare:  Cum să faci cele mai bune poze cu iPhone

Budapesta

Parlamentul Ungar

Cea mai faimoasă clădire din Ungaria, Parlamentul din Budapesta este o adevărată bijuterie arhitectonică. Nu se putea să plec din Budapesta fără să admir acest edificiu minunat. Parlamentul Ungar este a treia cea mai mare clădire parlamentară din lume și are nu mai puțin de 691 încăperi și 19 kilometri de coridoare. Superbul edificiu a fost construit în stil neo-gotic în 1886, pentru a marca aniversarea a 1.000 de ani a Ungariei (deși pe atunci făcea parte din Imperiul Austro-Ungar). Dacă ai suficient timp, poți vizita și interiorul Parlamentului unde sunt găzduite Bijuteriile Coroanei Ungare. Pentru a admira această clădire magnifică în toată splendoarea sa, trebuie să ajungi pe malul opus al Dunării sau, bineînțeles, pe Podul cu Lanțuri.

Parlamentul Ungar

Centrul istoric

La final, după kilometri umblați, am ajuns în centrul istoric al orașului, în Pest. Aici am descoperit un labirint de străduțe pietonale întortocheate cu o mulțime de magazine cu suveniruri, restaurante și baruri. Tot aici am degustat din câteva specialități locale delicioase, iar la final m-am delectat cu un kiürtőskalács, care este și mai delicios decât varietățile pe care le-am găsit în târgurile tematice din România. Centrul istoric prinde viață odată cu lăsarea serii, așa că îți recomand să-ți închei ziua cu o plimbare prin această zonă.

Centrul istoric Budapesta

Locuri de cazare în Budapesta

Cum excursia mea la Budapesta a fost plănuită pe ultima sută de metri, într-un weekend prelungit, nu a avut foarte multe opțiuni în materie de hoteluri. Dar, am găsit un hotel simpatic, în spatele dealului citadelei, de unde am putut ajunge ușor în centrul Budapestei. Este vorba despre Classic Hotel, care se află într-o zonă mai liniștită a orașului.

Iată și alte locuri de cazare din Budapesta pe care ți le recomand:

    • Corinthia Hotel Budapest 5* – se află în apropiere de centrul istoric, iar piscina sa interioară este considerată drept una dintre cele mai frumoase din oraș; o cameră dublă costă 149 euro pe noapte.

 

    • Danubius Hotel Gellert 4* – se află în apropiere de Băile Gellert și dealul citadelei, oferind peisaje minunate peste oraș; o cameră dublă costă 92 euro pe noapte.

 

    • Starlight Suiten Hotel 4* – se află lângă Podul cu Lanțuri, chiar în inima orașului, iar camerele au chicinetă cu frigider, dacă plănuiești să petreci mai mult timp în Budapesta; o cameră dublă costă 94 euro pe noapte.

 

    • Hotel Erzsebet City Center 3* – se află în centrul istoric, fiind foarte aproape de majoritatea atracțiilor turistice din Budapesta; o cameră dublă costă 66 euro pe noapte.

 

Harta atractiilor turistice din Budapesta

Deși nu am petrecut decât o zi în Budapesta, am rămas plăcut impresionată de frumusețea acestui oraș și deja mi-am făcut listă cu alte locuri minunate pe care vreau să le vizitez data viitoare când ajung aici. Tu ce alte atracții turistice din Budapesta ne-ai recomanda?

Sursa:
Ghiduri Turistice


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge