Home / Turism / Bratislava într-o zi. 10 atracții turistice pe care să nu le ratezi

Bratislava într-o zi. 10 atracții turistice pe care să nu le ratezi

/
/
/
161 Previzualizări

https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=AIzaSyCz5vfV4v9xKlJNnO4JZie45G1EJIk0bes

Bratislava este una dintre cele mai interesante capitale din Europa centrală, deși de multe ori este pusă în umbră de Viena sau Praga, aflate în apropiere. Capitala Slovaciei se întinde pe malurile Dunării și te va uimi cu arhitectura sa rafinată și atmosfera vibrantă. Bratislava este un oraș compact, cu un centru istoric pietonal, astfel încât vei putea să-i descoperi cele mai frumoase colțuri într-o singură zi. Dacă plănuiești un city break acest oraș din Slovacia, iată 10 atracții turistice din Bratislava pe care să nu le ratezi.

Castelul Bratislava

Un adevărat simbol al orașului, Castelul Bratislava poate fi văzut din aproape orice colț al metropolei. Castelul se află cocoțat pe un deal deasupra Dunării, fiind una dintre cele mai populare atracții turistice din Slovacia. În acest loc se află un castel încă din secolul IX, iar clădirea care se vede astăzi a fost distrusă de un incendiu puternic, fiind refăcută la începutul secolului trecut. Castelul Bratislava găzduiește Muzeul Național și Muzeul de Istorie, astfel încât poți petrece câteva ore aici admirând picturile, sculpturile, armurile și celelalte comori. Pentru priveliști panoramice urcă treptele până în vârful Turnului Coroanei.

Castelul BratislavaCatedrala Sf. Martin

Cel mai mare lăcaș de cult din Bratislava, Catedrala Sf. Martin domină orizontul acestui oraș de mai bine de șapte secole. Nu mai puțin de 11 regi și regine austro-ungare au fost încoronați aici, inclusiv Maria Terezia a Austriei. Catedrala se află la marginea centrului istoric, fiind și cea mai importantă clădire gotică din Slovacia. Nu uita să admiri aici vitraliile colorate care creează o atmosferă de-a dreptul feerică în interiorul catedralei.

Catedrala Sf. Martin

Palatul Grassalkovich

Cunoscut drept Casa Albă a Slovaciei, Palatul Grassalkovich este reședința președintelui slovac. Construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, de unul dintre consilierii împărătesei Maria Terezia, acest palat era odinioară locul de întâlnire al nobilimii austro-ungare. Palatul Grassalkovich se află în Piața Hodza, fiind înconjurat de superbe grădini baroce, care în perioada sărbătorilor de iarnă sunt frumos iluminate.

Palatul Grassalkovich

Podul OZN

Bratislava se mândrește cu o mulțime de poduri peste Dunăre, dar niciunul nu este mai ciudat decât Podul OZN. Ușor de remarcat datorită platformei de observație ce seamănă cu un OZN, din vârful său, Podul OZN sau Most SNP este una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice din Bratislava. Trebuie să iei liftul până în… OZN unde vei găsi un magazin de suveniruri și un restaurant. Dar, adevărata atracție a acestui loc sunt panoramele minunate peste Castelul Bratislava și Centrul Istoric.

Podul Nou

Palatul Primatului

Considerată drept cea mai frumoasă clădire din Slovacia, Palatul Primatului din Bratislava se află în inima centrului istoric, fiind ușor de recunoscut grație exteriorului roz pal, decorat cu o mulțime de statui din marmură. Palatului Primatului a fost construit în 1778, în stil neoclasic, pentru arhiepiscopul orașului. Deși astăzi găzduiește primăria, Palatul Primatului este deschis publicului. Aici poți admira săli uriașe, frumos decorate, inclusiv Sala Oglinzilor, unde a fost semnată Pacea de la Pressburg (numele german al Bratislavei), între Austria și Franța lui Napoleon.

Articole Similare:  Cele mai frumoase plaje din Muntenegru pentru o vacanță de vară ideală

Palatul Primatului

Biserica Albastră

Una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Bratislava, Biserica Albastră Sf. Elisabeta se află în partea estică a centrului istoric. Lăcașul de cult a fost realizat la începutul secolului trecut, în stil Art Nouveau, fiind considerat și unul dintre cele mai frumoase clădiri în acest stil din lume. Cu siguranță nu îți va fi prea greu să recunoști Biserica Albastră, care, așa cum îi spune și numele, este decorată la exterior cu ceramică albastră.

Biserica Albastră

Poarta Sf. Mihai

În evul mediu, Bratislava era înconjurată de ziduri fortificate, iar intrarea și ieșirea în oraș se făcea doar printr-una dintre cele patru porți fortificate. Poarta Sf. Mihai, din secolul al XIII-lea, este singura poartă care a rămas din vechile fortificații. Astăzi, poarta este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Bratislava, găzduind în turn Muzeul Armelor și al Fortificațiilor Orașului. De la Poarta Sf. Mihai pornește strada Michalska, care, mai ales în timpul, verii, este împânzită cu turiști, artiști stradali și terase cochete. Majoritatea clădirilor de pe această stradă sunt vechi de peste trei secole, fiind printre puținele edificii istorice care au supraviețuit regimului comunist din fosta Cehoslovacia.

Poarta Sf. Mihai

Hlavné námestie

Sufletul orașului Bratislava se află în piața principală din centrul istoric numită Hlavné námestie. Aici vei găsi și unele dintre cele mai elegante clădiri din întreaga metropolă, precum Primăria Orașului, frumoasa fântână Roland, dar și ambasadele mai multor țări. Nu rata nici Palatul Apponyi sau Palatul Palugyay. În Hlavné námestie se organizează în fiecare an, la sfârșitul lui noiembrie, cel mai frumos târg de Crăciun din Bratislava.

Hlavné námestie

Statuile din Centrul Medieval

Unele dintre cele mai amuzante atracții turistice din Bratislava sunt statuile în mărime naturală ce împânzesc străzile centrului medieval. Nu se poate să vizitezi Bratislava și să nu îți faci o poză măcar cu una dintre aceste statui simpatice. Majoritatea se află în apropiere de Hlavné námestie. Printre cele mai populare se numără Cumil sau “om la lucru”, ce reprezintă un bărbat ce pare să iasă dintr-o gură de canal și care se uită nepăsător la lumea ce trece pe lângă el. De neratat este și soldatul din armata lui Napoleon, care stă rezemat de una dintre băncile din Piața Centrală, și Schone Naci, singura statuie argintie care înfățișează un bărbat care trăia în Bratislava, în urmă cu mulți ani, care oferea femeilor flori pe stradă.

Articole Similare:  5 motive să-ți faci vacanța de toamnă în Sicilia

Statuile din Centrul Medieval

Turnul Kamzik TV

Dacă îți mai rămâne timp trebuie să faci o vizită și la turnul Kamzik TV, din zona Koliba. Turnul de televiziune are 196 de metri și se înalță pe dealul Kamzík, la marginea orașului. În vârful turnului se află un restaurant și o platformă de observație de unde, în zile senine, poți admira priveliști până în Austria, Ungaria și Cehia.

Turnul Kamzik TV

Harta atractiilor turistice din Bratislava

 

var markers_83 = [ {“title”: “

Catedrala Sf. Martin

“, “lat”:”48.142006″, “lng”:” 17.105021″, “description”: “

Catedrala Sf. Martin

“},{“title”: “

Castelul Bratislava

“, “lat”:”48.142051″, “lng”:” 17.100138″, “description”: “

Castelul Bratislava

“},{“title”: “

Palatul Grassalkovich

“, “lat”:”48.149090″, “lng”:” 17.107701″, “description”: “

Palatul Grassalkovich

“},{“title”: “

Podul OZN

“, “lat”:”48.138319″, “lng”:” 17.104656″, “description”: “

Podul OZN

“},{“title”: “

Palatul Primatului

“, “lat”:”48.143994″, “lng”:” 17.109586″, “description”: “

Palatul Primatului

“},{“title”: “

Biserica Albastră

“, “lat”:”48.143385″, “lng”:” 17.116928″, “description”: “

Biserica Albastră

“},{“title”: “

Poarta Sf. Mihai

“, “lat”:”48.145103″, “lng”:” 17.106842″, “description”: “

Poarta Sf. Mihai

“},{“title”: “

Hlavne namestie

“, “lat”:”48.143529″, “lng”:” 17.108407″, “description”: “

Hlavne namestie

“},{“title”: “

Cumil

“, “lat”:”48.142810″, “lng”:” 17.108855″, “description”: “

Cumil

“},{“title”: “

Soldatul din armata lui Napoleon

“, “lat”:”48.143459″, “lng”:” 17.107973″, “description”: “

Soldatul din armata lui Napoleon

“},{“title”: “

Schone Naci

“, “lat”:”48.143157″, “lng”:” 17.108353″, “description”: “

Schone Naci

“},{“title”: “

Turnul Kamzik TV

“, “lat”:”48.182571″, “lng”:” 17.094536″, “description”: “

Turnul Kamzik TV

“} ]; //window.onload = function () { var mapOptions_83 = { zoom: 15, draggable: !(“ontouchend” in document), scrollwheel: false, center: new google.maps.LatLng(markers_83[0].lat, markers_83[0].lng), //styles: [{featureType:”landscape”,stylers:[{saturation:-100},{gamma:0.3},{visibility:”on”}]},{featureType:”poi”,stylers:[{saturation:-100},{lightness:51},{visibility:”simplified”}]},{featureType:”road.highway”,stylers:[{saturation:-100},{visibility:”simplified”}]},{featureType:”road.arterial”,stylers:[{saturation:-100},{lightness:30},{visibility:”on”}]},{featureType:”road.local”,stylers:[{saturation:-100},{lightness:40},{visibility:”on”}]},{featureType:”transit”,stylers:[{saturation:-100},{visibility:”simplified”}]},{featureType:”administrative.province”,stylers:[{visibility:”off”}]/**/},{featureType:”administrative.locality”,stylers:[{visibility:”off”}]},{featureType:”administrative.neighborhood”,stylers:[{visibility:”on”}]/**/},{featureType:”water”,stylers:[{visibility:”on”},{saturation:50},{gamma:0},{hue:”#96BEEC”}]}] }; var map_83 = new google.maps.Map(document.getElementById(“dvMap_83”), mapOptions_83, {preserveViewport: true}); var infoWindow_83 = new google.maps.InfoWindow(); var lat_lng_83 = new Array(); var latlngbounds_83 = new google.maps.LatLngBounds(); var image_83 = {url: “https://www.ghiduri-turistice.info/assets/img/marker.png”}; for (i = 0; i < markers_83.length; i++) { var data = markers_83[i]; var myLatlng_83 = new google.maps.LatLng(data.lat, data.lng); lat_lng_83.push(myLatlng_83); var marker = new google.maps.Marker({ position: myLatlng_83, map: map_83, title: data.title, icon: image_83 }); latlngbounds_83.extend(marker.position); (function (marker, data) { google.maps.event.addListener(marker, "click", function (e) { infoWindow_83.setContent(data.description); infoWindow_83.open(map_83, marker); }); })(marker, data); } // }

Tu ai vizitat Bratislava? Spune-ne în comentarii ce ți-a plăcut cel mai mult în acest oraș!

 
 

Sursa:
Ghiduri Turistice


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge